Investeren in studentenkamers in Leuven, een slimme keuze?

14/11/2023

Als vastgoedkantoor liggen wij op een boogscheut van Leuven. En wie Leuven zegt, denkt natuurlijk meteen aan studentenkoten. Daarom krijgen wij vaak de vraag of investeren in studentenkamers vandaag nog steeds een verstandige keuze is op lange termijn. Ons antwoord? Zeker en vast! Collega en vastgoedmakelaar Bram Crombez legt uit waarom in een verhelderend interview.

Dag Bram! Om te beginnen: kan je jouw traject als vastgoedmakelaar kort schetsen?
“Na een job in de media startte ik acht jaar geleden met een opleiding tot vastgoedmakelaar bij Syntra. De cursus duurde drie jaar, waarna ik twee jaar stage liep bij een vastgoedkantoor aan de kust. Zodra ik geslaagd was voor mijn examen, ging ik op zoek naar een makelaar die goed bij me paste om mee samen te werken. Via mijn vrouw kende ik Sara van In2Go en wist ik dat we dezelfde normen en waarden delen. Zo ging ik drie jaar geleden als zelfstandig vastgoedmakelaar aan de slag bij In2Go. Mijn focus? Ik begeleid investeerders die bijvoorbeeld een studentenresidentie of appartementsgebouw willen kopen en/of verkopen. Daarbij richt ik me op Leuven en haar randgemeenten.”
Hoe heb je de vraag naar studentenkamers in Leuven doorheen de jaren zien veranderen?
“Het aantal studenten in Leuven blijft toenemen, waardoor de vraag naar studentenhuisvesting stijgt. Projectontwikkelaars zagen een interessante opportuniteit: de afgelopen jaren schoten de studentenkamers en -huizen als paddenstoelen uit de grond. Daarom help ik particuliere investeerders die één of twee studentenkoten zoeken. Ik vergelijk de verschillende projecten, scheid het kaf van het koren en geef hen concreet advies.”
Blijft een studentenkot kopen in Leuven ook in de toekomst een veilige investering?

“Je moet natuurlijk altijd de vinger aan de pols houden, maar een individuele studentenkamer in Leuven blijft een interessante investering, zeker op locaties waar het aanbod de komende jaren niet meer zal stijgen. Daarom lijkt een studentenkot binnen de Leuvense ring mij de veiligste keuze. Het aantal kamers is er beperkt, terwijl het aantal studenten omhoog blijft klimmen. Al zijn er buiten de ring ook veel mogelijkheden: hier worden in de toekomst verschillende vastgoedprojecten opgestart. Het grote voordeel bij studentenkamers? Je hebt niet enkel je maandelijks rendement, maar ook de waarde van het studentenvastgoed zelf stijgt op lange termijn.”

“Vaak betalen de ouders de huur van een studentenkamer. Ook dat maakt studentenvastgoed een slimme investering: wanbetalingen komen maar zelden voor. Bovendien stijgen de geïndexeerde huurprijzen mee met de inflatie.”

Zijn er bepaalde kosten waar investeerders rekening mee moeten houden?

“De meeste kosten worden betaald door de huurder. Zelf heb je dus weinig kosten, enkel de onroerende voorheffing en de uitgaven omwille van schade of slijtage. Zo moet je na een tiental jaar misschien investeren in een nieuwe keuken, maar die kosten worden gedeeld door de verschillende eigenaars. Het verhuren van een studentenkamer verloopt doorgaans vlot, net omdat de vraag zo groot is.”

Heb je tips voor mensen die overwegen om te investeren in studentenkamers?

“Locatie is alles, ook bij studentenvastgoed. Kijk dus zeker naar de locatie van de studentenkamer. Welke faculteiten liggen in de buurt? Welke doelgroep kan je aanspreken? En natuurlijk speelt de kwaliteitsgraad een belangrijke rol. Zo hebben pas gerenoveerde studentenkoten een streepje voor. Ten slotte raad ik aan om je goed te laten omringen en je door de juiste mensen te laten adviseren.”

Foto Bram


Welke vragen stellen geïnteresseerde kopers meestal?

“Ouders die een studentenkamer kopen voor hun kinderen polsen voornamelijk naar de ligging, de mate van comfort en de mede-eigenaars van het studentenvastgoed. Mensen die investeren in studentenkamers hechten meer belang aan de kostprijs en de opbrengst.”
In welke mate heeft In2Go ervaring met het verkopen van studentenkoten?
“Deze expertise is doorheen de jaren organisch gegroeid. Enerzijds verkopen we al enkele jaren studentenkamers, anderzijds kijken we uit naar geschikte panden die projectontwikkelaars kunnen renoveren.”
Hebben jullie momenteel studentenkamers te koop?
“Zeker, we hebben momenteel een studentenresidentie te koop op een toplocatie in de Naamsestraat, vlak bij het regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven. Het studentenvastgoed telt zeven studentenkoten die tussen 15 en 22 m² groot zijn. Daarbovenop vind je er twee knappe studio’s van 28 en 36 m². De renovatie is pas van start gegaan, dus de studentenkamers zullen midden februari 2024 opgeleverd worden. De bonus? Kopers hebben zes maanden verhuurgarantie, tot de start van het nieuwe academiejaar in september 2024.”
De conclusie van In2Go? Investeren in studentenkamers blijft een slimme keuze, aangezien de vraag sneller groeit dan het aanbod. Wie studentenkamers verhuurt, geniet maandelijks van een passieve, stabiele bron van inkomsten. Bovendien ben je goed gewapend tegen de inflatie, aangezien zowel de huur- als de vastgoedprijzen stijgen, zeker bij energiezuinig studentenvastgoed.
Wil je investeren in studentenkamers? Een studentenkot kopen voor je zoon of dochter? In2Go begeleidt je met ruime expertise en eerlijk advies. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Foto door Caroline Dupont: www.carolinedupontphotography.com

Heeft u vragen of wenst u extra informatie?

U moet uw voornaam invullen
U moet uw achternaam invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw telefoonnummer invullen
U moet uw bericht invullen
U moet akkoord gaan met onze privacy voorwaarden